Visā pasaulē, tai skaita arī Eiropas Savienības Centrālās bankas laiku pa laikam emitē jubilejas, piemiņas un kolekcijas monētas. Katra no šīm kolekcijas un piemiņas monētām ir likumīgs maksāšanas līdzeklis, taču lielāko popularitāti tās gūst sava izcilā dizaina dēļ. Ik gadu Latvijas Banka piedalās izstādēs, kur prezentē monētas, daloties pieredzē un demonstrējot savu dizaineru radošumu.

Latvijas Republikā, pateicoties Latvijas Bankas mākslas, dizaina un zinātnes ekspertu komandas darbam, ir radītas vērtīgas kolekcijas sudraba monētas, piešķirot tām ne tikai materiālu vērtību, bet arī kultūras un vēsturisko nozīmi. Šīs monētas ir kļuvušas par iecienītu objektu gan kolekcionāru, gan ikviena interesenta vidū. Lai iegūtu skaidrāku priekšstatu par šīm monētām, apskatīsim to priekšrocības un dažādus veidus, kāpēc tās ir vērts krāt un dāvināt.

Kolekcijas monētu priekšrocības

  • Kultūras un vēsturiskā vērtība

Katra šāda veida monēta ir kā mazs stāstījums par Latvijas kultūru, vēsturi, vai svarīgiem notikumiem, kā arī vērtībām, kuras ir tuvas Latvijas iedzīvotājiem.

  • Ierobežots monētu skaits

Latvijas Banka izlaiž ierobežotu skaitu kolekcijas monētu, tāpēc tās kļūst par īpašu un uzmanības vērtu objektu, ko iekļauj kolekcijās. Monētu tirāža nav liela, parasti ap 3-4 tūkst. eksemplāru visā pasaulē.

  • Estētiskais izskats

Kolekcijas monētu dizains ir rūpīgi izstrādāts, kas nodrošina vizuālu baudu monētu īpašniekiem. Latvijas Bankas kolekcijas monētas iedzīvotāji mēdz pasniegt arī kā skaistu dāvanu svētkos.

  • Investīciju potenciāls

Vēsturiski ir pierādīts - Latvijas Bankas kolekcijas monētas ar laiku var palielināt savu vērtību, tādējādi piedāvājot kolekcionāriem iespēju ne tikai ieguldīt, bet arī iegūt peļņu. Pēdējo 10 gadu laikā vairākas Latvijas Bankas veidotās monētas ir ieguvušas izcilības balvas pasaulē atzītos konkursos. Monētām, kuras iegūst balvas, popularitāte paaugstinās, automātiski piešķirot tām papildus vērtību.


Kāpēc ir vērts krāt un dāvināt kolekcijas monētas?

  • Vērtīgs dāvanas objekts

Kolekcijas monētas ir izcilas dāvanas, kas pierāda - dāvinātājs bija izvēlējies dāvanu ar rūpību un interesi par saņēmēja interesēm un vērtībām.

  • Mācība un izglītošana

Monētu krāšana, kā arī katras atsevišķas monētas stāsta izpēte veicina izpratni par vēsturi, ekonomiku un kultūru, piedāvājot izglītojošu pieredzi gan jauniešiem, gan pieaugušajiem kolekcionāriem.

  • Kolekcionēšanas prieks

Kolekcionēt monētas daudziem cilvēkiem pasaulē ir aizraujošs hobijs, kas var radīt prieku, gandarījumu un piederības sajūtu.

  • Iespējas jauniem māksliniekiem

Ik gadu Latvijas Centrālā Banka rīko atvērtos konkursus māksliniekiem, kuros aicina izstrādāt vienas monētas dizainu. Parasti konkursos monētas abu pušu dizains un tematika paliek mākslinieka pārziņā, vienīgi, ko sagaida konkursa rīkotājs - monētas tematika būs Latvijas vērtībām atbilstoša.

Monētu veidi un popularitāte Latvijā

Latvijas Bankas kolekcijas monētas ietver dažādas tēmas, sākot no Latvijas neatkarības atjaunošanas jubilejas līdz dabas un kultūras mantojuma simbolisma monētās. Šīs monētas ir pieprasītas gan Latvijā, gan ārvalstīs. Latvijas iedzīvotāji parasti iegādājas kolekcijas monētas kā dāvanas svinīgos notikumos vai dāvina jubilejās, tādējādi veidojot kultūras un kolekcionēšanas tradīcijas ģimenēs un darba kolektīvos.

Kolekcijas monētas parasti tiek izlaistas Proof kvalitātē, iepakotas kastītēs, kā arī katrai no monētām tiek piešķirts unikāls sērijas numurs. Šo monētu glabāšana paredz monētu neizņemsanu no kapsulas, kā arī oriģinālā iepakojuma saglabāšanu. Tikai ievērojot šos nosacījumus kolekcijas monētām ir noiets otreizējā tirgū.

Latvijas Bankas sudraba kolekcijas monētas nav tikai materiāli vērtīgs objekts, bet arī svarīgs kultūras un vēstures elements, kas veicina izpratni un cieņu pret Latvijas kultūras mantojumu. Šādu monētu krāšana un dāvināšana ir veids, kā saglabāt un dalīties ar Latvijas bagāto kultūru. Projekts TavexDavanas.lv ir oficiāls Latvijas Bankas monētu izplatītājs.


>>Apskatīt kolekcijas monētas